Fă-ţi timp!

"Ce fel de om este acela al cărui bine suprem, și a cărui optimă folosire a timpului constau în a mânca și a dormi? Un animal, nimic mai mult." W. Shakespeare

De ce nu ascultă oamenii?

“Nimic nu doare mai mult decât sentimentul că oamenii la care ţinem nu ne ascultă cu adevărat. Nu depăşim niciodată nevoia de a ne fi ştiute sentimentele. De aceea, ascultatul reprezintă o asemenea forţă în relaţiile umane şi de aceea eşecul de a fi înţeleşi este atât de dureros.” – Michael P. Nichols

Imagine

Ascultatul real presupune interes faţă de vorbitor şi faţă de ceea ce are acesta de spus. Aceasta este regula de aur în arta de a asculta, cea mai importantă şi mai dificilă cerinţă. Ori, a fi interesat de altcineva înseamnă să ne amânăm propriile griji şi interese, propriile nevoi şi reacţii, să uităm ce vrem să spunem şi să ne concentrăm să devenim un vehicul receptor pentru celălalt. Nu ştiu voi, dar eu, câteodată, am nevoie doar să fiu ascultată, fără întreruperi, fără sfaturi, fără reacţii.

Ascultatul este o povară. Ai capacitatea de a asculta şi de a te stăpâni în acelaşi timp să te opui sau sa nu oferi sfaturi sau să nu îţi împărtăşeşti propria experienţă? Dacă vrei să devi un bun ascultător ține cont de câteva reguli pe care le găsești aici. Căci, la urma urmei, şi tu ai lucruri de spus, experienţe de împărtăşit motiv pentru care ascultatul sincer presupune, pentru câteva momente, să exişti doar pentru celălalt şi să uiţi de tine.

Ai capacitatea de a fi empatic? Un răspuns empatic se caracterizează prin reţinere, în mare măsură fiind silenţios, prin urmărire şi prin încurajarea vorbitorului să aprofundeze experienţa trăită.

De ce nu aude cineva ceea ce crezi că ai spus? Motivele, pentru care de multe ori ai impresia că vorbeşti de unul/una singur(ă), sunt multe şi complexe: persoana căreia îi vorbeşti a avut o zi proastă, este preocupată de altceva, presupune că vrei să îi vorbeşti doar pentru a cere ceva sau pentru a ţine o predică, morală sau pentru că, de cele mai multe ori, crede că ştie deja ce vrei să spui motiv pentru care te întrerupe, continuă ideea în locul tău, intervine cu împărtăşirea propriilor experienţe legate de subiect. Asta este frustrant pentru cel care încearcă să vorbească. Tot ceea ce trebuie să faci este TACI ŞI ASCULTĂ!!

Atenție!
Fă-ți timp să asculți pentru că  “a ști să asculți este o artă” – Epictetus
Reclame

Un răspuns la „De ce nu ascultă oamenii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: