Fă-ţi timp!

"Ce fel de om este acela al cărui bine suprem, și a cărui optimă folosire a timpului constau în a mânca și a dormi? Un animal, nimic mai mult." W. Shakespeare

A treia femeie

Bărbatul, încă de la începutul creației sale, a fost îmbrăcat cu valori pozitive, cu calități și însușiri extraordinare, domină social, politic, economic iar femeia era mereu în umbra lui, neapreciată, devalorizată. De-a lungul timpului, femeia, ca și identitate, ca și statut social, a trecut prin mari transformări importante astfel:

ImaginePrima femeie este identificată cu o ființă diabolică înzestrată cu puteri rele, magice a cărei dorință era aceea de a distruge, de a produce haos. Era privită ca o ameninţare pentru ordinea socială şi economică. Nu avea nici un drept politic, social, economic şi nici nu putea să aspire la funcţii superioare acestea fiind destinate numai bărbaţilor precum şi gloria, onorurile publice, deciziile. Era dispreţuită de către bărbaţi şi caracterizată ca fiind o fiinţă mincinoasă, imorală, uşuratică, ignorantă, invidioasă, periculoasă, malefică fiind necesară în activităţi neimportante, fără strălucire.

A doua femeie a avut parte de o soartă ceva mai bună. Este apreciată ca fiind frumoasă, slăvită, idolatrizată. Bărbaţii laudă meritile şi virtuţile ei, admiră efectele benefice pe care le are asupra moravurilor, politeţei, artei de a trăi, asupra frumosului. Are un rol important în creşterea şi educarea copiilor, de a-i forma, de a le modela comportamentele. Totuşi, încă trebuie să fie supusă barbatului, dependentă de acesta economic, social, intelectual. Nu are drept de decizie, nu activează în politică.

A treia femeie eşti TU, femeie puternică, stăpână pe tine cu drepturi depline pe toate planurile. Acum, tu, femeie, nu depinzi de bărbat, nu îi eşti supusă lui ci egală lui. Ai drept de vot, iei decizii importante în politică, ai dreptul la studii şi carieră, dreptul la sufragiu, dreptul de a te despărţi prin divort de partener, libertate sexuală, indpendenţă, identitate porprie construită de tine si nu de bărbat. Nici o activitate nu îţi mai este interzisă, ţi-ai câştigat dreptul la independenţă economică, la exercitarea tuturor atribuţiilor şi responsabilităţilor. Poţi să decizi şi să alegi singură conform experientelor, părerilor, ideilor tale ce carieră doreşti să urmezi, câţi copii să faci şi în ce moment al vieţii, în cadrul sau în afara căsătoriei. Eşti liberă să spui şi să crezi ce vrei. Totul a devenit alegere pentru tine iar tu esti singurul albitru al propriului tău destin.

Atenție! Fă-ți timp pentru tine pentru că „în cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie.” –  Virginia Woolf

Reclame

Un răspuns la „A treia femeie

  1. Pingback:Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus | Fă-ţi timp!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: